06 51513306 info@intercoaches.nl
Zorg en Welzijn

Opleiding aanbesteden in Zorg en Welzijn

Wie op een aanbesteding wil inschrijven, krijgt allereerst te maken met de VRAAG van de gemeente en de administratieve rompslomp. Waarom zoveel administratieve rompslomp? Het antwoord is simpel: de gemeente wil dat er zorg wordt geleverd waar vraag naar is. Dat is één, en twee is dat deze zorg beter betaalbaar moet worden.

Bij zorginkoop geldt de wet van ‘Vraag en Aanbod’ en verder de juridische procedure, de voetangels en klemmen, daar omheen. Goed inschrijven zou teamwork van collega’s moeten zijn, maar is in de praktijk vaak nog het (nacht)werk van een klein groepje doorzetters. Dit is een te kwetsbare situatie terwijl er direct zorg voor cliënten en werkgelegenheid mee verbonden is.
Goed inschrijven is te leren. Daarom hebben we de opleiding ‘Aanbesteden in zorg en welzijn’ ontwikkeld.

Wat leert u? 

In drie dagdelen leert u hoe u een Aanbestedingskader goed ‘leest’ en waar u vooral mee kunt scoren; waar zitten de kansen. U leert om uw zorgaanbod en uw dienstenpakket goed onder te brengen in een aanbesteding. Ook krijgt u handigheid in de planning en beschikt u over praktische tips. De lesmaterialen die bij deze opleiding horen, zoals checklists en handige schema’s, kunt u direct gebruiken in de praktijk.

Een tipje van de sluier van de onderwerpen die aan bod komen

Krijg de juiste vraag in de aanbesteding helder
Een aanbesteding is een pakket documenten waarin de gemeente haar vraag (ook wel: uitvraag) heeft verwoord. Doordat u veel ‘papieren’ krijgt, is het zaak om die vraag goed boven tafel te krijgen (en niet te gaan discussiëren met collega’s of u het er mee eens bent). Hoe doet u het goed? Loop alle documenten langs en bepaal de status en bedoeling ervan.
Toets de wegingsfactoren van de aanbesteding
Het aanbestedingspakket bevat ook een rubriek met wegingsfactoren. U kunt zien hoe uw inschrijving op deze aanbesteding beoordeeld wordt, dus wat het zwaarste weegt.
Gebruik het format voor de inschrijving
Het pakket bevat vragenlijsten in de vorm van een vast format waarop u uw inschrijving moet plaatsen, zodat elke vraag beantwoord wordt.
Formuleer vraaggericht: wat is het effect?
Door de vragenlijst zó in te vullen dat de gemeente ziet wat u bijdraagt aan en aanlevert voor haar vraag met úw meerwaarde, maakt u meer kans op gunning. Veel inschrijvers beschrijven wat ze doen in plaats van wat hun bijdrage aan effect heeft.

Onze schrijf-specialisten maken van úw input een vraaggerichte en effectieve inschrijving.

Meer weten?

Alice-150x150

Bent u geïnteresseerd in onze ondersteuning en opleiding voor aanbestedingen in de zorg? Bel dan 06-51513306 of mail naar info@intercoaches.nl.

Wij komen graag voor een vrijblijvende afspraak!

‘Voor mij zijn het waardevolle bijeenkomsten geweest. Van de zijlijn wist ik wat een aanbesteding was en heb ik de spanning/stress eromheen meegemaakt. Door de bijeenkomsten weet ik nu beter wat het traject inhoudt en heb ik er zin in om mee te gaan doen aan een aanbesteding!’

‘Deze trainingen brengen veel kennis en inzicht. Aanbesteden is nieuw terrein voor mij en ik zie de voordelen voor de organisatie en ook werkers.

‘De training heeft mij opgeleverd dat ik kennis heb over het proces, wat belangrijk is en dat ik er mensen voor nodig heb.’

Feedback van deelnemers

Deelnemers van de opleiding in het voorjaar van 2018 gaven ons de volgende feedback.

 • Een zinvolle investering die betere kansen in de toekomst biedt!
  In vogelvlucht door de ‘do’s en dont’s’ bij aanbestedingen in het sociaal domein.
 • Perfecte training om voor Zorg en Welzijn in een compacte training van drie dagdelen kennis te krijgen van de basics van aanbesteden!
  Een must voor elk kaderlid.
 • Wat Intercoaches aangeeft wat van belang is bij aanbesteden, wordt door de trainers voorgeleefd. Duidelijk, correct, ingaan op de vraag.
 

Het eindoordeel: een 9,2!

Voor wie is deze opleiding een aanrader?

 • Beleid en management
 • Staf, management en directie
 • Bestuurders maar ook collega’s van communicatie, P&O en managers financiën
 • Bij kleine organisaties de directeur/bestuurder
 • Bij grotere organisaties management en/of hoofd bedrijfsbureau
 • Voor een bestuurssecretaris in de rol van procesbegeleider
 • Managers en mensen die straks wellicht in een inkoopteam zitten

Door wie?

Intercoaches is een team aanbestedingsspecialisten dat servicegericht bij alle onderdelen van het Inschrijfproces ondersteunt. Een actief team dat steeds de juiste gelegenheidscoalitie vormt voor zijn opleidingen of ondersteuning bij een inschrijving. Alle trainers en aanbestedings-specialisten van Intercoaches kennen beide kanten van de zorginkoop uit de praktijk. Daardoor kunt u rekenen op een praktische en effectieve aanpak. Alle voorbeelden zijn als document ook in word beschikbaar. U geeft dus de opgedane kennis makkelijk door in de organisatie. Juist daarom is het aan te raden met 2 of 3 medewerkers van uw organisatie in te schrijven.

Maak kennis tijdens een kosteloze proeverij

Een proeverij is een bijeenkomst over aanbesteden waarin een korte introductie over aanbesteden wordt gegeven Er is volop gelegenheid vragen uit de praktijk voor te leggen. Tevens worden al wat kneepjes uit het vak uitgelegd. Zo toetst u uw kennis en kunt u inschatten welke kennis nog kan worden vergaard om een succesvolle aanbesteding neer te leggen.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze opleiding van drie dagdelen is afhankelijk van het aantal deelnemers en in overleg met Intercoaches. Een incompany training behoort zeker tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Voor inhoudelijke vragen over de ‘opleiding aanbesteden in zorg en welzijn’ kunt u contact opnemen met: Intercoaches | Alice Hilbers |06-51513306

Deze opleiding hebben wij meerdere malen gegeven bij ZorgpleinNoord. Lees het interview dat wij maakten met mw. Harryette van den Broek, programmamanager bij ZorgpleinNoord.

Pin It on Pinterest

Share This