06 51513306 info@intercoaches.nl

Vorige week kreeg ik deze vraag per mail. Een man vroeg zich af of hij elk jaar ‘in de prijzen’ kan vallen met als ondertoon: dan kijk ik wel wanneer ik eraan mee doe. Zo’n vraag heeft een ouderwetse gezelligheid waar je direct de open haard bij aan zou maken. Een toon van ‘we zien wel . .’ of ‘wie doet me wat?’

Een loterij met nieten

De werkelijkheid is wat weerbarstiger. Vanaf 1 april (tot ca. 1 oktober) komt de golf aanbestedingen langs. Nu niet zoals in 2014 voor een overgangsjaar maar in 2015 voor het jaar erop waarin voor het eerst de strenge selectie zal plaatsvinden. De kans is groot dat gezien de grote hoeveelheid werk die voor de gemeentes het samenstellen van een aanbesteding inhoudt, veel aanbestedingen een opdracht voor 2 jaar beslaan. Als je als zorgaanbieder er dan niet tussen zit, ben je weg uit een bepaalde tak van zorg waar je concurrent alle kansen krijgt. En eenmaal ‘eruit’, betekent dat u niet zo snel er weer tussen komt.

Somber

Het kan zijn dat u me ietwat somber vindt en dat is niet de aard van het beestje (hier: Alice Hilbers) maar de aard van een aanbesteding. Dat is een procedure die onder het formaliteitenrecht valt. En dat wil zeggen dat er strikte spelregels zijn die u maar beter kunt kennen én opvolgen. En wie dat doet – volgens de regels van het spel – kan een eind komen met zijn aanbesteding. Want het is fair play waarbij u producten en diensten helder voor het voetlicht kunt brengen.

Gunning

De uitsmijter is het bekend maken van ‘de uitslag’. In aanbestedingstaal is dat de gunning. Die moet worden toegelicht met verwijzing naar de weging, de manier waarop uw aanbesteding is beoordeeld. Die ‘weging’ is bij Europese aanbestedingen vooraf openbaar, u weet dus wat de gemeente bij wie u inschrijft, belangrijk vindt.

Als ù zorg (of welzijn) aan de man wilt brengen, is kennis over die route van groot belang. Want ‘aanbestedingen’ zijn geen loterij en een kwestie van geluk maar nauwgezette en praktische plannen volgens vraag en aanbod.

Nog vragen? Bel: 06-51513306 en vraag een gratis proeverij aan.

Pin It on Pinterest

Share This