06 51513306 info@intercoaches.nl

Ha, de telefoon gaat alweer. En ja hoor, gelukkig de klant aan de lijn die mijn zo vaak stof voor blogs aanlevert. Ik vraag hem of hij weer stof aanlevert . . . ?

‘Je doet er maar mee, wat je wilt’, briest mijn klant. ‘Onze gemeente heeft een nieuwe vent benoemd bij wie we eerdaags met zo’n 11 collega’s gaan koffiedrinken. Volgende week woensdag, van 11 tot 12 en hij gaat daar zitten op beleid’.  Ik besluit hem te confronteren met de vraag waarom hij briest als het om zoiets onschuldigs gaat en we zijn snel bij het ‘tere punt’. ‘Nou, ik heb even zitten google-en’ en deze vriend was hoofd inkoop bij . . . en wordt nu hier zogenaamd een beleidsambtenaar. Dat geloof je toch zelf niet? Dit wordt hier de man die in onze regio alles rond zorginkoop straks gaat regelen, maar dat zeggen ze er niet bij. Daar kan ik woest om worden!’

Tja, mijn klant ziet de bui al hangen. Een professional op het gebied van inkoop zal hem waarschijnlijk gaan ‘plagen’ met allerlei officiële vormen van zorginkoop. Ik besluit wat meer te prikkelen: ‘Het schijnt dat je beter een échte beul dan een half echte kunt hebben, voer ik aan, een echte werkt pijnlozer.’

De stemming tussen ons wordt er niet beter op. Juist het feit dat deze beul niet voor zijn vak uitkomt, staat mijn klant tegen. Hoe zit dat nu precies? Zijn er al veel inkoop-professionals? En ben je bij hen ook in betere handen? En: is deze man mogelijk een wolf in schaapskleren voor wie je maar beter kunt oppassen?

De meeste gemeentes zijn inderdaad op zoek naar nieuwe medewerkers met kennis voor ontwikkelen. Zodat er een stabiele situatie rond de inkoop ontstaat, al of niet in samenwerking met andere gemeentes. Dat beleid moet voor professionelere procedures zorgen met minder kans op beroep of bezwaar rond de inkoop. Want de wetgeving rond aanbesteding eist transparantie en als die er niet is . . ., kunt u als aanbieder bezwaar aantekenen.

Overigens kan dat dan tegen de procedure (waarin u foutjes hebt ontdekt) en niet tegen een inkoper die zich beleidsambtenaar noemt!

Pin It on Pinterest

Share This