06 51513306 info@intercoaches.nl

Harryette van den Broek is programmamanager bij Zorgplein Noord en houdt zich bezig met vraagstukken van aangesloten organisaties in de zorg- en welzijnssector. Zorgplein Noord speelt proactief in op actuele thema’s in de zorg om hun leden en samenwerkingspartners te helpen de arbeidsvraag en het arbeidsaanbod met elkaar in balans te brengen.

Op zoek naar praktische hulp bij aanbesteden

Een vraagstuk van de directie dat in 2017 op het bureau van Harryette belandde was er eentje over aanbesteden. De directie wilde weten welke praktische hulp ZorgpleinNoord de leden kon bieden op gebied van aanbesteden.

Harryette vertelt: ‘Een aantal leden had enkele vragen bij ons neergelegd waar we wat mee wilden doen. In diezelfde periode zocht Intercoaches, specialist op gebied van aanbestedingen, contact met mij. Ik had al een advocatenkantoor benaderd om te kijken of zij de vragen van de leden konden beantwoorden. Ik vond hun antwoord echter te veel over wet- en regelgeving gaan. En we waren op zoek naar handvatten die gelijk in de praktijk konden worden gebruikt.’

 

Een hele mooie ‘aanbesteden voor dummies’ training. Van een beperkte voorkennis over het veld van aanbesteden in zorg in welzijn, naar nu aardig zelfverzekerd voor als er een aanbesteding op het pad van onze organisatie komt. Duidelijk uitgelegd allemaal en leuk dat we die handige formats meekregen. Veel tips en trucs ook gedeeld in deze dagdelen. Hartelijk bedankt voor het geven van deze leerzame sessies!

 

Een proeverij én een opleiding aanbesteden

‘Ik ben toen met Alice Hilbers van Intercoaches in gesprek gegaan. Zij kon onze leden met haar kennis en kunde helpen bij het aanvliegen van aanbestedingen. Wij hebben toen eerst een ‘proeverij’ gepland tijdens één van onze maandelijkse themabijeenkomsten voor leden. Daar stelden deelnemers veel inhoudelijke vragen. Dit was voor ons het signaal dat dieper ingaan op de materie gewenst was. Wij zijn wederom met Intercoaches om de tafel gegaan en hebben toen besloten om een proeverij en een opleiding van 3 dagdelen aan te bieden. Inmiddels zijn er twee proeverijen georganiseerd en heeft de opleiding 1 keer plaatsgevonden met 15 cursisten. In het najaar van 2018 wordt de training nogmaals aangeboden.
Het gemiddelde cijfer dat deelnemers hebben gegeven voor de training spreekt voor zich; een 9,2!

Korte lijnen

Wat ik als programmamanager zo prettig vind aan de samenwerking met Alice is dat de lijnen kort zijn. Daardoor kunnen we snel en flexibel schakelen. We maken duidelijke afspraken over wat en wanneer we wat gaan doen. En er worden duidelijke prijsafspraken gemaakt. Bij vragen wordt er altijd attent gereageerd en ze denken goed mee bij Intercoaches.
Het is meer dan alleen een opleiding.

Het is alles eromheen dat het plaatje compleet maakt.

Stukken worden uitgewisseld en expertise wordt gedeeld. Alle materialen zijn digitaal beschikbaar. Alle deelnemers vormen samen al snel een hechte groep, waarin enthousiasme en dynamiek elke keer aanwezig was. Bij binnenkomst zag je al dat ze er zin in hadden. Hier is een goede basis gelegd om op een later tijdstip een vraag te stellen aan deze leden in je netwerk.’

Voor mij zijn het waardevolle bijeenkomsten geweest. Van de zijlijn wist ik wat een aanbesteding was en heb ik de spanning/stress eromheen meegemaakt. Door de bijeenkomsten weet ik nu beter wat het traject inhoudt en heb ik er zin in om mee te gaan doen aan een aanbesteding!

 

Aanbesteden inbedden in organisatieprocessen

‘De training is zeer zinvol als je als organisatie met aanbesteden te maken hebt. Je krijgt inzicht hoe je het moet inbedden in je processen. Je bent immers te kwetsbaar als je het neerlegt bij één persoon. Het is in de meeste gevallen van levensbelang voor de continuïteit van je organisatie. Als je een aanbesteding verliest, kan dit hele nare gevolgen hebben.

Kijken naar je identiteit

En nog een ander aspect waarbij velen niet snel stilstaan, is dat je gedwongen wordt naar je identiteit te kijken. Aanbesteden is een goed moment om je identiteit weer eens tegen het licht te houden en aan te scherpen. Waar sta je voor en waar ben je van? Zoals Alice het mooi zegt: ‘Giet ook je eigen sausje erover. Het is niet alleen een invuloefening.’ En zo maak je van een invuloefening toch een uitdaging.’

En met de suggesties en vragen die we ontvingen van de deelnemers gaan we uiteraard aan de slag.

  • Ik weet niet of dit haalbaar is maar had het fijn gevonden om fictief een aanbestedingstraject te doorlopen (een simulatie).
  • Hoe werkt (de contracterende dienst van) een gemeente?

Pin It on Pinterest

Share This